top of page

Parcul Industrial

​

Un instrument de dezvoltare la îndemâna investitorilor imobiliari este Parcul industrial

​

Parcurile industriale, reglementate prin Legea nr. 186/2013, au multiple avantaje ca instrumente de investiţie. Prevederile legislative actuale conferă dezvoltatorilor, titulari sau rezidenţi ai parcurilor industriale, o serie de facilităţi de natura scutirilor de la plata impozitului pe terenuri, impozitului pe clădiri sau de la plata taxelor pentru eliberarea autorizaţiei de construcţii, precum şi o serie de alte facilităţi specifice.

PuÅ£ini dintre dezvoltatorii de pe piaÅ£a românească cunosc conceptul de parc industrial în înÅ£elesul său juridic. Åži mai puÅ£ini au apelat în mod concret la acest instrument juridic, care promite să confere titularului scutiri de taxe ÅŸi impozite ÅŸi care, cel puÅ£in la nivel conceptual, s-a născut din nevoia de a încuraja investiÅ£iile ÅŸi de a accelera dezvoltarea economiei. Dincolo de barierele birocratice, parcul industrial poate susÅ£ine dezvoltarea segmentului imobiliar prin avantajele pe care le conferă.

Legea nr. 186/2013 privind constituirea ÅŸi funcÅ£ionarea parcurilor industriale defineÅŸte parcul industrial ca zona delimitată în cadrul căreia se desfăşoară activităţi economice, de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică, de valorificare a cercetării ÅŸtiinÅ£ifice ÅŸi/sau de dezvoltare tehnologică, agroindustriale, logistice ÅŸi inovative, industriale etc., într-un regim de facilităţi specific.

Acordarea titlului de parc industrial se face prin ordin al Ministerului Dezvoltării Regionale ÅŸi AdministraÅ£iei Publice, după verificarea îndeplinirii condiÅ£iilor de fond ÅŸi de formă impuse de lege, la solicitarea fondatorilor parcului industrial. Solicitarea se transmite către DirecÅ£ia pentru politici fiscale ÅŸi bugetare locale din cadrul acestui minister.

 

Legea are în vedere atât posibi­litatea de dezvoltare a unor parcuri industriale noi, cât ÅŸi clasificarea  ca atare a unor platforme industriale deja existente, constituite înainte de 22 decembrie 1989.

 

În ceea ce priveÅŸte criteriile de acordare, merită menÅ£ionat faptul că terenul afectat parcului industrial trebuie să îndeplinească următoarele condiÅ£ii:

​

​

​

Dovada faptului ca aceste masuri sunt vitale si folositoare este faptul ca acolo unde zonele protejate sunt supravegheate indeaproape, natura ramane inmarmuritor de frumoasa. Asa ca sansa ca tara noastra sa continue sa impresioneze tine de respectul fata de mediu – fara a fi invazivi si mai ales, distructivi asa cum de multe ori se vede in jurul nostru.

​

a) să aibă o suprafaţă compactă de minimum 5 hectare;

b) să fie în proprietatea sau în concesiunea fondatorului, administratorului sau a rezidenÅ£ilor parcului industrial, ori să se afle în administrarea/folosinÅ£a acestora.

c) să aibă acces la un drum european, naţional, judeţean sau şosele ocolitoare de centură;

d) să nu fie afectat de nicio sarcină sau dezmembrământ al dreptului de proprietate privată, cu excepÅ£ia servituÅ£ilor de trecere ÅŸi ipotecilor constituite în vederea finanţării investiÅ£iilor cu privire la parcul industrial.

Condiţii şi facilităţi

Obţinerea titlului de parc industrial este condiţionată de obţinerea unui acord de principiu din partea unităţii administrative teritoriale din raza parcului industrial, de un aviz de principiu eliberat de autorităţile de mediu precum şi de prezentarea, alături de alte documente, a unui studiu de fezabilitate.

ObÅ£inerea titlului de parc industrial atrage o serie de beneficii având natura unor măsuri de ajutor de stat. Legea reglementează următoarele facilităţi:

a) scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;

b) scutire de la plata impozitului pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului industrial;

c) scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial;

d) cu acordul autorităţilor publice locale, scutiri, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire şi/sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial;

​

e) alte facilităţi ce pot fi acordate, potrivit legii, de autorităţile administraÅ£iei publice  locale.

Facilităţile se pot acorda atât pentru investiÅ£iile deja realizate, cât ÅŸi pentru investiÅ£ii în curs de realizare, procedura ÅŸi condiÅ£iile de acordare fiind reglemenate de Ordinul ministrului Dezvoltării Regionale ÅŸi AdministraÅ£iei Publice nr. 2980 din 2013 privind aprobarea condiÅ£iilor de acordare a măsurilor de sprijin pentru investiÅ£iile realizate în parcurile industrial. Facilităţile prevăzute de lege vor fi stabilite pentru fiecare solicitant în parte de către unitatea administrativ teritorială (primăria) din raza parcului industrial prin eliberarea unui acord de principiu.

Administratorul parcului industrial are obligaţia de a redacta un raport anual privind calculul facilităţilor primite. Raportul se transmite către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi se publică pe site-ul propriu.

Trebuie menÅ£ionat faptul că reglementările cu privire la parcurile comerciale pot conduce în practică la aplicarea lor birocratică de către autorităţile administrative. Cu toate acestea, facilităţile care pot fi accesate prin indermediul acestui instrument pot justifica abordarea unui model de business cu focus pe parcul industrial.

00:25 Frank TimiÅŸ a încasat peste 150 mil. euro de la British Petroleum pentru o participaÅ£ie din Senegal00:40 Salariile mărite ale bugetarilor le dau dureri de cap privaÈ›ilor

70 de parcuri industriale erau înregistrate pe teritoriul României, la jumătatea anului trecut, cu cea mai mare concentrare în judeÅ£ele Prahova, BraÅŸov ÅŸi Cluj, conform datelor Ministerului Dezvoltării Regionale.

​

​

Parcul Industrial din bucuresti FNC Sabarul Bragadiru

Localizare:Adresa: Sos. Alexandriei nr. 544, km. 14, 07025 Bagadiru, Ilfov, Romania

Servici oferite: 

  • Spatii de depozitare mici cu dimensiuni adaptabile, clientul plateste cat primeste;

  • Spatiile de depozitare sunt curate, uscate, bine organizate, perfecte pentru ce aveti nevoie;

  • Supraveghere 24 /7, cu sisteme video si de alarma performante, plus personal calificat;

  • Acces facil la introducerea sau scoaterea din depozit a obiectelor;

  • Preturi foarte bune si posibilitatea de a depozita in parcul Sabaru pe termen scurt, mediu si lung;

​

Spatii industriale pentru productie

Inca de la stadiul de proiect parcul industrial Sabaru s-a axat pe asigurarea unor conditii optime pentru agentii economici cu tehnologii avansate in domeniul productiei industriale si montaj. Totodata avem in vedere calificarea resurselor umane, ramurile industriale traditionale si resursele de materii prime.

Pentru aceasta, parcul Sabaru ofera conditii exceptionale cu spatii industriale de productie pentru  urmatoarele ramuri:

  • Electrotehnica

  • Electronica

  • Tehnica de calcul

  • Constructii de masini

  • Lemn si fabricarea mobilei

  • Industria alimentara

  • Ambalaje

  • ​

Parcul National Muntii Rodnei

 

Muntii Rodnei ofera tot ce si-ar putea inima noastra dori: culmi inalte, lacuri glaciare, pesteri, stancarii calcaroase si cascade.

Voi incepe asadar cu nordul tarii, pentru a ne opri in Parcul National Muntii Rodnei. Va las linkul site-ului oficial al acestuia, simplut facut, dar ok ca informare. Zona poate fi curtata pentru turismul rural si cultural, cat mai ales pentru turismul balnear, ecvestru si ecoturism. Muntii Rodnei ne ofera tot ce si-ar putea inima noastra dori: culmi inalte precum varful Pietrosu Mare care ajunge la 2303 metri, lacuri glaciare, pesteri, stancarii calcaroase si Cascada Cailor, cea mai impunatoare din Carpatii Romaniei, inalta de 90 de metri. Mai amintesc si pestera Izvorul Albastru al Izei cu galerii si cascade spectaculoase. Pentru amatorii sporturilor de iarna, statiunile Borsa È™i Valea Blaznei au partii amenajate.

Parcul National Calimani

 

Rezervatia naturala 12 Apostoli cu peisaje strajuite de forme ciudate in stanca. Sursa.

Coborand spre centrul tarii, avem Parcul Calimani. Ca atractii turistice amintesc Rezervatia naturala 12 Apostoli cu peisaje de poveste strajuite de forme ciudate in stanca, Cascada Tihu, Iezerul Calimanului.

Parcul National Cheile Bicazului

 

De o rara frumusete, Cheile Bicazului sunt strabatute de o sosea serpuita, cu pereti masivi de calcar ce par sa te acopere. Sursa.

In ce priveste Cheile Bicazului, acesta este poate dintre cele mai cunoscute, asa ca aici va las pe voi sa spuneti ce v-a placut cel mai mult.

Parcul National Piatra Craiului

 

Pe un singur metru patrat de faneata se gasesc pana la 50 de specii diferite de iarba si flori, iar daca te asezi printre ele, vei simti ca te scufunzi in aerul muntelui si al florilor medicinale. Sursa.

In sudul central al tarii avem Parcul National Piatra Craiului este absolut fabulos, aici de altfel dezvoltandu-se foarte fain ecoturismul – o directie la care multi dintre investitori ar trebui sa se gandeasca serios 
Atractiile, in special pentru alpinisti, le reprezinta Prapastiile Zarnestilor, Cheile Dambovitei, Dambovicioarei si ale Brusturetului – cu trasee de catarare cu diferite grade de dificultate. Amintesc pentru muritorii de rand Pestera de la Coltii Chiliilor, alaturi de Pestera Dambovicioarei, dar nu in ultimul rand peisajele cu pasuni si case rasfirate.

Parcul National Ceahlau

 

Muntele Ceahlau, un loc plin de legende, a fost considerat de daci drept salas al zeului Zamolxis. Sursa.

In estul central al Romaniei, la numai 10 kilometri de Bicaz, se afla Parcul National Ceahlau, un loc plin de legende, maret atat prin infatisare cat si prin insemnatatea. Numele stravechi al Masivului Ceahlau este Pion (Peon) care inseamna ‘casa stalpului’, munte considerat de catre daci ca fiind salas al zeului Zamolxis. Masivul este alcatuit din roci care sub actiunea timpului au dat nastere la numeroase stanci, fiecare cu legenda ei: Toaca, Panaghia, Detunatele, Claile lui Miron, Furculita. Linkul oficial nu spune mai nimic, asa ca va mai adaug unul suplimentar.

In estul tarii, mai exact in Dobrogea, intalnim cei mai vechi munti din Romania si una dintre cele mai bogate zone de vestigii istorice si naturale, precum si frumoasa Delta, o rezervatie in sine.

Parcul National Muntii Macinului

 

Parcul National Muntii Macinului si una dintre multele noastre experiente

Parcul National Delta Dunarii

 

Delta Dunarii este o liniste in imagini, unul dintre cele mai fantastice locuri de pe planeta, dar si musai de protejat! Parcul National Delta Dunarii.

 

Urmeaza, conform hartii, vestul tarii, intesat cu parcuri nationale:

Parcul National Buila Vanturarita

 

Parcul National Vanturarita. Sursa foto.

Parcul National Buila Vanturarita cu Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor, cuprinde 19 trasee turistice, 9 spatii de campare si 3 trasee tematice – Povestile Padurii, Ranger Junior, Portile Parcului.

Parcul National Cozia

 

Parcul National Cozia – un munte de veghe, de adapost si refugiu in timpul razboaielor si invaziilor, este considerat muntele sfant al dacilor – Kogenon.

Dintre principalele atractii turistice ale Parcului Cozia amintesc: Castrul Arutela cu vestigii romane construite pe o veche asezare dacica, aflat in Poiana Bivolari, Castrul Pretorium – asezare romana fortificata, Cetatea lui Vlad Tepes, Dealul Viilor, manastiri (vezi manastirea Cozia) si biserici.

Adaugam la lista

Parcul National Defileul Jiului

 

Drumurile sunt ‘uitate’, sau salbatice, oricum deloc usoare, dar atat de fascinante, incat pur si simplu mergi pe urmele batranului Jiu. Si mergi…

Ca si atractii turistice ale Parcului National Defileul Jiului ne putem nota Cula Cornoiu si cele trei Castre romane din Bumbesti Jiu, rezervatiile natural Dealul Gornacelu, Sfinxul Lainicilor, Stancile Rafaila, Piata Crinului, Pestera Bolii, precum si numeroase biserici de lemn – monumente istorice.

Parcul National Domogled – Valea Cernei

 

Traseele de drumetii cu piciorul abunda in aceasta zona, atat in sus spre obarsia Cernei si lacul Cerna, cat si spre versantii muntilor. Mai multe, in articol.

Parcul National Retezat

 

Parcul National Retezat – lumea taramului fermecat cu ochi albastri. Sursa foto.

Parcul National Retezat garanteaza unele dintre cele mai spectaculoase peisaje care ofera piscuri inalte – dintre cele mai inalte, peste 80 de lacuri de munte, cel mai intins lac glaciar din Romania – lacul Bucura, cel mai adanc lac glaciar – lacul Zanoaga, calcare impanzite de chei si pesteri, si ofera de asemenea izvorul celor mai multe legende despre haiduci, zmei inaripati si dinozauri pitici  Iar multe dintre ele nu sunt deloc simple povesti! 

Parcul National Semenic – Cheile Carasului

 

Parcul National Semenic – Cheile Carasului, vedere Varful Semenic. Sursa foto.

Parcul National Semenic-Cheile Carasului cuprinde nu mai putin de 10 rezervatii – monumente ale naturii: Rezervatia Cheile Garlistei, R. Buhui Margaritat, R. Izvoarele Carasului, R. Izvoarele Nerei, R. Barzavita, R. Groposu, R. Pestera Buhui, R. Pestera Comarnic, R. Pestera Popovat, R. Cheile Carasului. V-au convins ca va merita efoturile? 

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

 

Cheile Nerei, o zona fascinanta a Banatului si unica a Romaniei, cu vegetatie similara padurilor subtropicale. Sursa foto.

Am spus cumva ca exista vreun Parc National ca fiind cel mai? Ei bine, treceti pe lista, pe langa celelalte, si Parcul National Cheile Nerei – Beusnita 
Aici aveti spectacole calcaroase cu chei sapate de raul Nera si afluentii sai, lacuri carstice – Ochiul Bei si Lacul Dracului, cascade déjà vestite – Beusnita, Bigar si Susara, pesteri si avene. Se poate face rafting pe raul Nera, alpinism pe trasee special marcate, cicloturism, speologie, vanatoare de fotografii.

Va asteptam impresiile si experientele avute in aceste zone! Daca nu exista inca, propuneti-vi-le! 

bottom of page